• 6800 Hódmezővásárhely, Szántó K. J. u. 78.
  • Szobafoglalás: +3662534841

Hódmezővásárhely látnivalói

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város már az őskorban lakott hely volt. A város határában csaknem hatezer éves lelet-együtteseket tártak fel. A város és környéke korábban a Hód-tó, valamint az ahhoz kapcsolódó vízrendszer által volt övezve. A lakosság a halászatból, kereskedelemből és földművelésből élt. Korábban Hód és Vásárhely két különálló falu volt, majd a 15. században az említett két falu és Ábrány összeolvadásából jött létre ez a tipikus, alföldre jellemző nagy határú mezőváros.

A török hódoltság idején a falu és környéke szinte teljesen elnéptelenedett, csak a török kiűzése után indult meg a lassú visszatelepülés. 
A ’90-es évek közepére Hódmezővásárhely fejlődését hazai és nemzetközi szinten is díjakkal, kitüntetésekkel ismerték el. Európa Díjat kapott a város, csatornázás terén messzemenő eredményeket ért el. Új szennyvíztisztító telep létesült.

Hódmezővásárhely idegenforgalmi szempontból nagy természeti kincse az a termálvízkészlete, amely a városi strandfürdőt táplálja és oly sok vendéget csábít nyaranként a városba.

 

1

Emlékpont

Egy különleges kiállítás nyitotta meg kapuit 2006. július 7-én  Hódmezővásárhelyen.  Az Emlékpont elsőként Magyarországon egy város történetén keresztül mutatja be, hogy mit jelentett az itt élők számára az 1945-től 1990-ig tartó „szocialista” korszak.  A legkorszerűbb kiállítási-, és múzeumpedagógiai eszközök segítségével elevenednek meg azok a történelmi folyamatok, amelyek Hódmezővásárhely és környéke lakóinak életét meghatározták ebben az időszakban.

 

2

Tornyai János Múzeum

A dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban megtekinthetőek a mintegy ezerötszáz darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgy együttesek. A múzeum állandó régészeti kiállításában a látogató az újkőkor emberének (Kr.e. 7-5. évezred) mindennapjaiba nyer betekintést. A Körös-kultúra Tiszajenő-szárazparton feltárt ház rekonstrukciója mellett láthatóak a legismertebb régészeti leletek, a kökénydobi oltár és a Vénuszok is.

 

3

Zsinagóga

Az 1834-ben lakóházból átalakított imaház helyett 1852-1857-ben Busch Miklós új templomot építetett. A szegedi Müller Miksa tervei alapján 1906 és 1908 között alakították mai formájára. Az előkert megfelelő rálátást biztosít az épületre. A mór stíluselemeket is felhasználó eklektikus, impozáns térhatású templom jellegzetes szecessziós díszítésű. A bejáratot óriásivá növelő kör alakú üvegablak uralja a homlokzatot, melyet hármas ív zár, kőtáblával a tetején.

 

4

Belvárosi Fazekas ház

Hódmezővásárhely az alföldi fazekasság egyik központja volt, virágkorát a múlt század második felében élte. Minden városrész eltérő stílusjegyekkel dolgozott. A vásárhelyi fazekasok nagyobb mennyiségben tálakat készítettek, de butella, kancsó, bögre, köcsög, bödön, tintatartó, edény és kulacs is kikerült a kezük alól. A Belvárosi Fazekas házban Ambrus Sándor fazekasmester kiállítótermét, valamint műhelyét tekinthetik meg az érdeklődők.

 

5

Török Sándor Strandfürdő

A vásárhelyi fürdőélet több mint fél évszázados hagyományra tekint vissza – a város központjában már 1930-tól üzemel fürdő. A Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda Hódmezővásárhely szívében, nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el. Jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben több, szabadtéri termálvizes medence kínál enyhülést a reumatológiai panaszokra. A fürdő területén masszírozás, víz alatti masszázs vehető igénybe, a helyi Erzsébet Kórház szakembereinek közreműködésével.

 

6

Fekete Sas Rendezvényház

Az épület külső megjelenésében eklektikus, főként neobarokk és rokokó elemekkel, a díszvakolások finom ornamentikát, növényi díszítéseket hordoznak. Különös figyelmet érdemel a belső kiképzés is: az aranyozott díszvakolás, a bálterem nagyméretű tükrei, a gipsz domborművek, a szecessziós vonalvezetésű páholyok. Az egykori szálloda helyett ma Rendezvényház és Kávéház működik az épületben, az emeletén ma is elegáns bálokat, koncerteket és egyéb rendezvényeket tartanak.

 

7

Kaszinó épülete

A Hódmezővásárhelyi Kaszinó Egylet 1896-ban határozta el székházának felépítését. A tervezéssel Sándy Gyulát bízták meg, az építkezést 1901-ben fejezték be. Szecessziós stílusjegyekkel, szamárhátíves oromzattal, körlezárású ablakaival az egyik legkarakteresebb épülete a városnak.